29 September 2022

Adviezen voor elk rijtuig

Het vervangen van een Harley uitlaat is een van de meest voorkomende aanpassingen die men doet aan een Harley Davidson motor. Harley Davidson één van de bekendste motormerken ter wereld. Het uiterlijk van de motoren zorgt bij veel motorrijders voor een sneller kloppend hart. Naast het uiterlijk zijn de onderdelen van de motoren ook erg geliefd. Een Harley uitlaat zorgt voor dat extra wauw effect tijdens het rijden. 

In deze blog leggen we de belangrijkste informatie uit over een Harley uitlaat en waar je op moet letten. 

Over Harley Davidson

In 1903 is het allemaal begonnen. Vier jongemannen in een kleine schuur in Milwaukee, Wisconsin startte een bedrijfje dat zich zou verspreiden over verschillende geografische gebieden en generaties. Nog gedacht dat Harley Davidson zou uitgroeien tot een transportrevolutie en een motorcultuur. Harley-Davidson is één van de meest herkende en gerespecteerde merken in de wereld. Alleen wat maakt een Harley Davidson nu zo speciaal? 

Aan het geluid van de motor kun je al horen dat het een Harley is. Hoewel het gedempt of versterkt kan worden afhankelijk van de afstelling van de uitlaatpijp, ligt de basis ervan in het motorontwerp. Het is uniek en door de echte liefhebbers uit duizenden te herkennen. Naast nieuwe Harley Davidsons zijn de occasion Harley Davidsons ook erg in trek. Men sleutelt er dan graag aan. 

Harley uitlaat uitvoeringen 

Er zijn verschillende uitvoeringen wat betreft een Harley uitlaat. Zo zijn er ook verschillende kleuren verkrijgbaar. Denk aan zwart of chroom. Momenteel worden beide series ESM2 en ESM3 nog geproduceerd en geleverd, maar geleidelijk zullen alle regelingen uiteindelijk ESM3 worden. De ESM3 versies zijn leverbaar voor motoren met een bouwjaar vanaf 2012 of later. Het uitlaargeluid voldoet ook aan de wet en regelgeving op de punten waar dat geëist wordt. De dempers zijn voorzien van een E-keurmerk. Buiten deze gebieden kun je alsnog genieten van een ongeëvenaarde volle en diepe Harley sound. Dat is tenslotte waar de echte Harley Davidson liefhebbers van houden. Het meten van het uitlaatgeluid (decibels) kan op een statische en dynamische manier. Bij de statische manier zoals bij een controle onderweg, wordt het uitlaatgeluid gemeten als de motor stil staat in de neutraal.

Een Harley gaat lang mee

Een hele goede reden om een Harley Davidson tweedehands motor te kopen is omdat de motoren heel lang mee gaan. Het merk komt uit 1903 en bestaat nog steeds, doordat onder andere de fabrikant zijn logistiek op orde heeft en motoren dus lang meegaan. Er is een uitgebreid netwerk van dealers en bikers kunnen hun motor terug naar de fabriek sturen voor reparatie. Doordat de motoren zo populair zijn, zijn overal reserveonderdelen te vinden. Handig, voor als je aan je tweedehands motor wilt sleutelen. De motorfietsen zijn zo ontworpen dat ze aanpasbaar zijn, dankzij hun lange geschiedenis en de strategie van het merk om het eenvoudig te maken voor rijders.

Dat geldt ook voor het vervangen van de uitlaat. Houd je van sleutelen aan motoren? Dan kun je zelf ook de uitlaat vervangen. Niet zo handig, maar is de uitlaat toe aan vervanging? Je kunt er dan ook voor kiezen om dit te laten doen door een professioneel bedrijf. 

Blog
logo ikzoekeenrijtuig

Contact

Heeft u vragen of advies nodig bij de aanschaf van een nieuw rijtuig? Dan kunt u via deze pagina contact met ons opnemen.