26 March 2019

Adviezen voor elk rijtuig

Als u, uzelf wel eens afvraagt, hoe komen die zware onderdelen nou hier terecht? Nou, dat is gedaan met exceptionele transport, ook wel uitzonderlijk vervoer. Het exceptioneel transport is het vervoeren van goederen waarvan de afmetingen te groot zijn om met normaal vervoer te vervoeren. Of het zijn goederen waar meer aandacht aan moet worden gegeven, zoals giftige stoffen of dieren.

Voorwaarden

Voorwaarden voor exceptioneel transport zijn de AVET. Het bijzondere in AVET-regelement is dat het verplicht is dat de afzender en vervoerder samen overleggen over de taken. Hierbij worden de extra werkzaamheden in het achterhoofd gehouden. Dit zijn laden, het stuwen, lossen en dat er misschien aanpassingen aan de route gedaan moeten worden. Zoals het weghalen van verkeersborden of stoplichten.

De chauffeurs

  • Bij exceptioneel transport wordt er veel van de chauffeurs gevraagd. Diegene moet naast zijn vrachtwagen rijbewijs ook nog veel andere certificaten hebben.
  • De persoon moet beschikken over een heftruckcertificaat. Hiermee worden spullen mee ingeladen en opgetild.
  • Ook moet de chauffeur beschikken over een ADR-certificaat. Dan heeft hij of zij toestemming om te werken met gevaarlijke stoffen en je herkent welke stoffen gevaarlijk zijn en niet. Ook dat hoort bij exceptioneel transport.
  • Het bezitten van een veiligheidscertificaat (VCA) is ook verplicht als chauffeur. Ze moet weten welke veiligheidsvoorschriften er gelden.
  • Het kunnen besturen van een hijskraan wordt ook van diegene verwacht. Daarvoor moet hij of zij in het bezit zijn van een hijskraancertificaat.
  • En als laatste moet de persoon een hoogwerker certificaat hebben. Diegene mag dan op hoge plekken zijn of haar werk uitvoeren. Dat betekent dus niet dat ze in hun vrije tijd op de Erasmus brug mogen klimmen.

De afspraken

U wilt iets exceptioneels vervoeren. Hoe gaat u dat doen? Probeer het niet zelf. Dat wordt u afgeraden. Vraag hulp aan een transport bedrijf en zeg wat je wilt vervoeren. Dan worden er afspraken gemaakt over het tijdsschema, zodat de politie en het transportbedrijf daar rekening mee kan houden. Dat is alleen als uw voorwerp over de weg vervoerd moet worden. Uw voorwerp wordt gemeten. Aan de hand daarvan wordt er besloten welke vervoersmiddelen hiervoor nodig zijn. Meestal zijn dat er meerderen. Er zijn vervoer voertuigen die het voorwerp daadwerkelijk vervoeren en zijn vervoersmiddelen die zorgen dat het voorwerp uiteindelijk op de juiste plek komt te staan. Ook is er vervoer dat alles begeleid.

Exceptioneel transport Nederland

In Nederland is natuurlijk veel water. Dat betekent dat er veel bruggen gebouwd moeten worden. de brug wordt in losse onderdelen naar de juiste bestemming gebracht en opgebouwd. Maar soms moet er ook een exceptioneel voorwerp het water over. Natuurlijk kan dat gewoon via de brug. Maar wat als het voorwerp daar te groot voor is? Dan wordt het voerwerp vervoert met de boot. Dit is geen normale boot. Dit is een speciale boot voor het vervoeren van grootvormige of zwaar transport.

Begeleiding

Als een voorwerp zo groot is, moet er soms begeleiding aan te pas komen. deze begeleiding bestaat uit voertuigen die meerijden met het voorwerp dragende vervoermiddel. Deze begeleiders letten erop of heel de reis voorspoedig verloopt en dat er geen ongelukken gebeuren. In Nederland wordt het vak transport begeleider erg serieus opgepakt. Je moet hier zelfs een diploma voor halen. Met dat diploma krijg wordt er het recht gegeven verkeer stil te zetten.

Geen categorie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

logo ikzoekeenrijtuig

Contact

Heeft u vragen of advies nodig bij de aanschaf van een nieuw rijtuig? Dan kunt u via deze pagina contact met ons opnemen.