27 November 2020

Adviezen voor elk rijtuig
Oude motor

Er zijn weinig motorrijders die een gloednieuwe fiets aanschaffen. De tweedehandsmarkt is daarom erg groot. Als je een nieuwe motor wilt aanschaffen is het echter wel goed om te weten waar je op moet letten. Natuurlijk kun je geen gloednieuwe motor verwachten, maar het is wel belangrijk om grote problemen te kunnen identificeren en te weten hoeveel tijd of geld het je gaat kosten om deze op te lossen. Over het algemeen betekenen niet veel dingen dat je een motor niet hoeft te kopen, maar bepaalde mankementen zouden wel veel invloed moeten hebben op de prijs. We zullen je op de hoogte brengen van waar je overal op zou kunnen letten.

Waar kun je van te voren op letten?

Het is van te voren sowieso een goed idee om te kijken of je op een forum van een specifiek model kunt vinden of er al een bepaalde checklist te vinden is. Er zijn verschillende fora te vinden voor verschillende merken, zoals een Honda motoren of Suzuki motoren forum. Hier kun je van te voren een kijkje nemen om meer inzichten te krijgen of de motor die jij wilt kopen.Je kunt ook prima om hulp vragen, er zijn waarschijnlijk genoeg mensen die je willen helpen.

Let ook goed op de foto’s. Zijn er al mankementen te zien? Zo ja wat kost het om deze te verhelpen. Kan de verkoper jou niet voorzien van duidelijke foto’s van de motor, dan moeten er al alarmbellen gaan rinkelen.

Bekijk de motor goed!

Als je eenmaal bij de motor bent aangekomen is het zaak dat je de motor goed gaat bekijken. Het is belangrijk om te kijken of de motor wel helemaal recht staat. Dit is het makkelijkst om te doen als hij op de bok staat. Kijk ook goed of de wielen uitgelijnd staan. Mocht je zien dat dit niet zo is bekijk dan of het wiel wel goed staat afgesteld. Zitten de kettingspanners op dezelfde lijn?

Zie je ergens olievlekken onder de motor. Mocht de motor uit de stalling zijn gehaald voor je bekijk dan of er onder de motor geen nattigheid te zien is. Daarnaast is het goed om het peil van de motorolie, remvloeistof en koelvloeistof even goed te bekijken.  Is dit allemaal goed op peil, dan is de motor meestal ook goed onderhouden.

Blog
logo ikzoekeenrijtuig

Contact

Heeft u vragen of advies nodig bij de aanschaf van een nieuw rijtuig? Dan kunt u via deze pagina contact met ons opnemen.