20 January 2021

Adviezen voor elk rijtuig

Ondertussen kent iedereen ze wel: hybride auto’s. Steeds meer mensen zwichtten voor de zuinige vierwielers. Niet zo gek, er zaten namelijk lange tijd grote voordelen aan het kopen van een hybride auto. Toch begint het hybride tijdperk langzaam alweer aan zijn einde te komen. Welke redenen zitten hierachter?

 

Tussenfase

Volgens de BOVAG was de plug-in hybride auto slechts een tussenfase in de overgang naar volledig elektrische auto’s. BOVAG ziet dan ook meerdere logische redenen voor de gigantische keldering in de verkoopcijfers van hybride auto’s. Allereerst is de aanschafprijs van hybride auto’s veel hoger dan een gewone benzine- of dieselauto. Daarnaast is ook nog eens de voordelige bijtelling weggevallen. Volledig elektrische auto’s ontvangen nog wel een lage bijtelling van 4%.

 

Fiscale regelgeving

De plug-in hybride auto is jarenlang erg aantrekkelijk geweest vanwege de gunstige bijtelling. Daardoor werd de plug-in hybride vooral voor zakelijke rijders erg interessant, maar dat veranderde toen de fiscale regelgeving voor hybride auto’s veranderde in 2015. Tegenwoordig betaal je over een hybride auto namelijk ook gewoon 22% bijtelling. Het is dan ook niet gek dat het aandeel van hybride auto’s daalde van ruim 12% in 2015 naar 5% in 2018.

 

Niet zo schoon als gedacht

Waar lange tijd werd gedacht dat de hybride auto stukken zuiniger was dan de gewone benzine- of dieselauto, bleek dat uiteindelijk toch lang niet altijd het geval te zijn. Dit was ook één van de belangrijkste redenen om de voordelige bijtelling te schrappen. Hybride auto’s kunnen namelijk wel volledig elektrisch rijden, maar alleen als de auto na elke korte rit weer volledig wordt opgeladen. In de praktijk bleek dit echter amper het geval, waardoor de hybride auto als het ware niet meer dan een gesubsidieerde benzineauto werd.

 

Opmars van de elektrische auto

De hybride auto mag dan wel in een rap tempo terrein verliezen, de elektrische auto is ondertussen aan een opmars begonnen.  De verkoop van elektrische auto’s stijgt elk jaar en ook het marktaandeel begint steeds groter te worden. Dit marktaandeel zal alleen maar groter worden wanneer de grotere merken ook elektrische modellen op de markt brengen tegen redelijkere prijzen en met een grotere actieradius.

 

Is de hybride auto dan nutteloos geweest?

Zeker niet! De hybride auto heeft namelijk voor een grote revolutie van het Nederlandse wegennetwerk gezorgd. Tegenwoordig kan je op vele plaatsen je auto al opladen waardoor de basis voor het volledig elektrisch autorijden al gelegd is. Daarnaast heeft de hybride auto ook voor een andere kijk op het elektrisch rijden gezorgd. Waar mensen eerst nog erg sceptisch waren over elektrische auto’s, wordt er nu al veel positiever gereageerd op het elektrische rijden. Daarnaast kan het kopen van een hybride auto nog steeds erg voordelig zijn als je deze gewoon regelmatig oplaadt!

Auto
logo ikzoekeenrijtuig

Contact

Heeft u vragen of advies nodig bij de aanschaf van een nieuw rijtuig? Dan kunt u via deze pagina contact met ons opnemen.