26 June 2022

Adviezen voor elk rijtuig

Om het rijden met een elektrische auto te stimuleren komt er extra subsidie vrij, tenminste als je een elektrische middenklasse auto koopt of least. De nieuwe subsidie zal alleen voor particulieren zijn. Voor de nieuwe regeling is een voorstel voorgelegd, wat deze inhoud lees je hier.

Denk jij na over een elektrische auto? Vanaf 1 juli 2020 kun je waarschijnlijk subsidie krijgen als je een elektrische middenklasse auto koopt of least: € 4.000 voor een nieuwe auto, € 2.000 voor een tweedehands. 

 

Elektrische auto instappen credit-chantal-bekker.jpg

De subsidie is alleen bedoeld voor particulieren, dus niet voor zakelijke rijders en zzp’ers: die hebben al voordeel van de lagere bijtelling. Daarnaast betaal je als elektrische rijder geen wegenbelasting. De overheid wil elektrische auto’s zo voor iedereen aantrekkelijk maken.

 

Subsidie: hoogte en voorwaarden

De regeling is nog niet definitief, het is nog een voorstel. Dat ziet er zo uit:

 

Je koopt of least de elektrische auto als privépersoon.

Het gaat om een middenklasse auto: de auto heeft een nieuwwaarde tussen de €12.000 en € 45.000.

Het subsidiebedrag voor een nieuwe auto is waarschijnlijk € 4.000 en voor een tweedehandsauto € 2.000.

Je moet (een deel van) de subsidie terugbetalen als je de auto binnen 3 jaar verkoopt. 

Leaserijders krijgen de subsidie per maand uitbetaald, als je de leaseauto binnen 4 jaar weer inlevert, stopt de subsidie.

Je kunt de subsidie vanaf 1 juli 2020 aanvragen op rvo.nl. Om de aanvraag te doen moet de auto op jouw naam staan.

De regeling wordt waarschijnlijk in mei 2020 gepubliceerd. Je kunt subsidie aanvragen als je de auto ná de publicatiedatum koopt of gaat leasen.

 

Auto
logo ikzoekeenrijtuig

Contact

Heeft u vragen of advies nodig bij de aanschaf van een nieuw rijtuig? Dan kunt u via deze pagina contact met ons opnemen.