26 June 2022

Adviezen voor elk rijtuig

Nederlanders staan er om bekend geen cent te veel uit te willen geven. Niet per se om gierig zijn, want Nederland staat in de toplijsten als het gaat om donaties aan goede doelen et cetera. Maar waarom meer betalen als het niet nodig is, en daardoor verspillen? Enfin, er is een situatie ontstaan in Europa waarbij Nederland qua auto’s, zowel nieuw als tweedehands, beduidend duurder is dan naburige landen waaronder voornamelijk Duitsland maar ook België. Enfin, indien je wilt besparen op je volgende auto aankoop, lees dan dit artikel.

De eerste keuze die je dus moet maken is kopen in eigen land of buitenland. Uit praktijkervaring kunnen we zeggen dat een willekeurig VW model in Duitsland duizenden Euro’s goedkoper is dan in Nederland. Vaak nog luxer uitgevoerd ook bij de oosterburen. Hoe komt dit? De auto industrie is erg belangrijk voor Duitsland en de Duitse overheid neemt dan ook maatregelen om deze te stimuleren. Er is een gunstig auto klimaat. In Duitsland als je bij een groot bedrijf werkt krijg je een auto van de zaak. Die wordt om het jaar, twee jaar, drie jaar wellicht weer ingewisseld voor een nieuw model. Die bedrijfsauto’s komen zodoende op de markt. Noemen ze ook wel jahreswagens in het Duitsland. Zo goed als nieuw, maar fors goedkoper. Dat brengt ons bij de tweede keuze, nieuw of tweedehands. Bij dit soort tweedehands auto’s heb je veel fiscaal voordeel.

Indien de tweedehands auto ouder is dan zes maanden en meer dan 6000 KM op de kilometerstand heeft staan, in die gevallen hoef je in Nederland geen BTW meer af te dragen (bron: easyimport.nl website). Let er dus goed op of de auto reeds 6000 KM afgelegd heeft. Dit fiscaal voordeel wil je niet net mislopen.
Dan de BPM. Deze is tricky. Je mag namelijk de BPM voor je aangifte op meerdere wijze berekenen. Het is niet zo dat er maar 1 pad. Welk pad je kiest is aan jou maar kan groot verschil maken in het eindbedrag. De Belastingdienst gaat je natuurlijk niet helpen om het laagste bedrag te vinden, dit is niet hun taak en zeker ook niet in hun beste belang. Enfin, je vindt hier een handig hulpmiddel, een calculator om de BPM zo voordelig mogelijk te berekenen.  Eventueel kun je een BPM expert inschakelen om de goedkoopste legale methode te vinden. Maar het is ook prima zelf te doen indien je daar de tijd voor hebt.

Blog
logo ikzoekeenrijtuig

Contact

Heeft u vragen of advies nodig bij de aanschaf van een nieuw rijtuig? Dan kunt u via deze pagina contact met ons opnemen.